Větev

Praha – Krč (Budějovická)

Právě vzniklá komunita. Hledáme ještě 1 člověka. Celkem nás v domě bude 6 (časem možná 7). Věkově jsme mezi 27 a 36 lety.

Aktuálně volné pokoje

Pokoj v patře
• nastěhování od 1. 10. 2024
• 12 300 Kč se vším všudy
• inzerát zde

Dům

• 2 min pěšky od metra Budějovická!
• velký obývák (s krbem)
• zahrada s ovocnými stromy (jabloně, třešně, švestka..), vinná réva, maliny, kiwi… skleník a kompost
• klubovna v suterénu (z garáže) s gauči, projektorem a tatami
• společný pokoj pro návštěvy (tzv. mroom)
• bazén na zahradě

O nás

Peťa
Přes 4 roky jsem žila v komunitě Kmen. Ráda jezdím na kole (z kopce), hraju frisbee, chodím na šifrovačky, ztrácím se (nejen) v lese. Mám ráda hraní her (zážitkových i deskových), občas něco pomáhám organizovat. Podílím se na vedení v tábornickém oddíle. Pracuju jako grafička.

Isabella
Vyžívám se v organizování propracovaných akcí pro mládež. Pracuji jako programátorka. Hraju na kytaru. Vždy mám nějaký projekt ve kterém něco vytvářím, jestli ho někdy dokončím je jiná otázka. Ráda hraju deskovky a chodím na šifrovačky. Ráda se učím nové věci.

Pavel
Programátor. V komunitě žil pár let. Milovník balfolk tancování, barefootů, cestování, sluníčka a deskovek. Občas taky jezdí z kopce dolů na kole.

Klári
Ráda mám skoro jakýkoliv sport, ideálně týmový, nebo alespoň ve dvou, hraji na kytaru a různé hry (PC i deskovky), momentálně se věnuji 3D tisku. Jo a ráda vařím (pokud to není jen pro mne) a ještě raději jím. Pracuji jako business analytik.

Bagu
Skautka, hudebnice (housle, kytara, zpěv), doktorka. Miluje přírodu.

Jan (stěhuje se pryč)
Přede mnou je realizace vize – profesně provázení turistů společně s facilitačními a hereckými kurzy a osobně budování bezpečného komunitního zázemí. Na duchu (hodnotách) komunity je pro mě důležitá laskavost, hravost, tolerance k individualitě a schopnost komunikovat a spolupracovat (říkat co chci, co cítím, zajímat se o pozice druhých a hledat vzájemně prospěšná řešení).

Johny
Rád organizuje hry a larpy. Nenapravitelný bastlič a kutil. Když se rozvodní Botič, nafoukne loď a jde ho splout. Miluje epično a příběhy. Hraje na kytaru, má 3D tiskárnu. Trochu skaut. Partner Peti, v komunitě nebude zatím bydlet fyzicky, má “detašovaný pokoj” (byt) v blízké Michli. Bude chodit na návštěvu, podílet se na některých aktivitách, pomáhat s opravami apod.

Proč Větev?

Peťa pochází z komunity Kmen. Rozhodla jsem se “rozvětvit” a založit další, trochu menší komunitu, která by měla fungovat velmi podobně. Větev je pracovní název, ale asi nám zůstane:) S Kmenem bychom rádi udrželi co nejbližší vztah (zatím se docela daří, bydlíme nedaleko, vypomáháme si, zveme se na akce).

Jak si komunitní bydlení představujeme?

Komunita
Nechceme být pouhými spolubydlícími – chceme spolu trávit čas, zakecat se v kuchyni, inspirovat se navzájem, smát se, posedět u ohně na zahradě…
• Aktivně budovat blízké vztahy
Společně tvořit – večeři, 3D tisk, hudbu, akce v klubovně v suterénu domu (ať už pro naše kamarády či (třeba jednou) veřejnost)…
• Hledáme někoho, kdo bude ochoten vložit trochu své energie do toho, aby se nám tu dobře žilo, podílet se na chodu (a z počátku třeba trochu helpnout s rekonstrukcí).

Fungování v bodech

Pravidelné aktivity
Kruh (cca 1x měsíčně) – pro sdílení, otevírání témat a předcházení konfliktům, pro budování dobrých vztahů
Provozní sraz (cca 1x za 14 dní) – dělba úkolů, co je potřeba udělat/opravit
• Víkendovka – (cca 2x do roka) spolu vyjedem někam ven, tvoříme si sami program (relaxační/vzdělávací…)
• 1on1 – (cca 1x za půl roku) dát si ve dvou pivo (čaj/kakao…) a popovídat, jak se nám spolu bydlí

Takto je to zhruba nastavené teď, ale třeba se časem domluvíme na jiném formátu či frekvenci, není to dogma.

Vaření, jídlo
• Máme Sámošku – špajz, ze kterého si lze kupovat potraviny (vejce, konzervy, mléko, jogurty, suroviny na vaření…). Jako byste zašli do večerky, jen to je přímo v domě. Na každé potravině je napsaná cena, skrz aplikaci Settle Up si věc koupíš. Zásobování Sámošky provádí kdokoli (jednoduše nakoupí a potraviny “prodá” v Settle Upu entitě Sámoška.)
“Koření” – v režimu koření je cokoli, co není v režimu Sámoška. Typicky je to: ano, koření, ale dál třeba mouka, mrkev, brambory, sůl, olej a další levné potraviny, které je opruz nějak odměřovat nebo mít soukromě.
Soukromé potraviny – suroviny v koření a sámošce se snažíme držet co nejvíc základní a levné. Každý má pak navíc svou poličku v lednici a špajzu na soukromé jídlo
Vaření pro ostatní – rádi se společně najíme. Aby to bylo fér, reálná cena jídla se rozpočte jen mezi lidi, kteří jej skutečně jedli (opět skrz Settle Up).

Dobrovolnost
Neradi se do něčeho nutíme, chceme dělat věci, protože nám dávají smysl. Služby (na úklid, vynášení odpadků, vaření…) proto nemáme, k úkolům, co jsou potřeba udělat/opravit se hlásíme dobrovolně. Spoléháme na sebe navzájem, že každý přiloží ruku k dílu a bude dělat to, v čem je dobrý a co ho baví. Na úklid je případně ve hře domluvit uklízečku (měli jsme to tak v Kmeni, ve Větvi bude záležet na domluvě)

Zásadní aplikace (bez kterých se neobejdeme:))
• Slack
• Settle Up
• Trello

Proč jít bydlet do komunity?

(Peti pohled)

1. Bydlet s přáteli. Ano, komunita vyžaduje nějakou energii. Někdy to možná bude náročný. Ale stojí to za to: bydlet s lidmi, kteří se stanou tvými přáteli, v domě, který si společně upravíme tak, aby se nám tam skvěle žilo.

2. Seberozvoj a inspirace. Komunita mi pomáhá se rozvíjet, trénovat soft skills (efektivní komunikace, project management:)…) i hard skills (umět opravit a zařídit rozličné věci).

3. Je to dobrodružství! 🙂

Chceš se seznámit?

Napiš nám něco o sobě (skrz formulář níže). Pokud budeme mít pocit, že jsme aspoň trochu na stejné vlně, propojíme se s Tebou.

Možnosti:
Zajímá tě bydlení s námi? Vyplň formulář.