ÓM house

Praha – Řeporyje

Jsme ÓM House.

Komunitu oficiálně založil Radek Polomik v roce 2020. Pronajímáme si krásnou třípatrovou vilu se zahradou a bazénem v nudné pražské čtvrti Řeporyje. Jediný, s kým je tady legrace, jsme my, a pak ještě trochu s naším panem starostou. Haha.

Za tu dobu se nás tu vystřídalo mnoho, někdo vydrží půl roku, rok, dva… Většina lidí odešla z velké lásky a/nebo potřeby soukromí.

V době, kdy píšeme tenhle medailonek (2023), je nás tu v devíti pokojích celkem 11, 2 malé děti a 2 psi.

Proč se jmenujeme zrovna ÓM House? To jméno jsme si nechali i při přechodu do takzvaně „nové generace“, kdy se během letošního roku obměnilo prakticky celé osazensto domu. 

Óm též Aum, je posvátná slabika známá z Véd. Slabika bývá považována za projev duchovní síly.

„Slabika óm je vpravdě všechno minulé, přítomné i budoucí i všechno jiné, co přesahuje trojí čas je vpravdě slabika óm.“

 „Jedno Jsoucno jest“

(zdroj Wikipedie)

Nejsme všichni jogíni a guruové, ale většina z nás ano. Jsme úplně normální (zvlášť když se vrátíme ze svého pokoje). K duchovním naukám každý z nás svým vlastním způsobem alespoň trochu přičichnul. Název ÓM House nám připadá v podstatě výstižný, vzhledem k tomu, že je všezahrnující. 

Myslíme si, že naše komunita je výjimečná právě tím, že nejsme nijak vyhranění a máme tu velkou rozmanitost; jak říká Soňa “bereme všechno”. Máme tu vegany, kteří jedí maso, vegetariány, kteří pracovali jako řezníci, duchovní mistry, kteří pijí whisky. Máme tu ženy, které se milují, ale nejsou lesbičky i heterosexuály, kteří nemilují nikoho, ani sebe.  Máme tu ženy, muže, děti, psy (do budoucna možná i pávy). Máme tu lidi, kteří jsou více duchovně založení, jiné zajímají jen peníze. Někteří podnikají, jiní jsou zaměstnanci, někteří nedělají nic.

Všichni ale máme rádi život.